Konzervační látky
Konzervační látky, jak už sám název napovídá, napomáhají udržet věci čerstvé. Kouzervační látky používáme k ochraně svých výrobků před bakteriemi, kvasinkami a plísněmi. V přírodě konzervační látky pomáhají chránit rostlinné, lidské a živočišné buňky. Konzervační látky podobně hrají důležitou roli tím, že zajišťují bezpečnost a vysokou kvalitu našich výrobků. Bez konzervačních látek by výrobky mohly začít nepříjemně zapáchat, měnit barvu nebo plesnivět.
Za účelem výběru nejlepší konzervační látky nebo kombinace konzervačních látek provádíme hodnocení každého ze svých výrobků, přičemž zvažujeme také takové faktory, jako je typ výrobku, způsob jeho použití a místo skladování. Například v případě pleťových krémů zvažujeme, zda je opakované namáčení prstů kontaminuje.
Kromě dodržování platných zákonů a nařízení provádíme svá vlastní hodnocení bezpečnosti a sledujeme nově se objevující vědecký výzkum. Konzervační látky používáme pouze tehdy, kdy je jejich použití nutné, a pečlivě regulujeme použité množství. Díky tomu konzervační látky používáme bezpečně a zodpovědně.
Oceňujeme, že se někteří lidé raději vyhýbají určitým konzervačním látkám. S ohledem na to jsme občas schopni vyvinout výrobky, které neobsahují specifické konzervační látky.
V následujících částech si můžete přečíst více o konzervačních přísadách, ohledně nichž dostáváme nejvíce otázek: parabeny, methylisothiazolinon, donory formaldehydu a fenoxyethanol.
Odpovědi na vaše otázky
Co jsou konzervační látky?
Konzervační látky, jak už sám název napovídá, napomáhají udržet věci čerstvé. Konzervační látky vyrábí nejen synteticky, ale lze je najít i v přírodě. Například borůvky, okurky, třešně a med obsahují parabeny, stejně jako všechny zdravé buňky člověka, zvířete a rostliny produkují a využívají formaldehyd.
Používáme konzervační látky, abychom zachovali výrobky bezpečné, účinné a atraktivní. Chráníme je tak před bakteriemi, kvasinkami a plísněmi, které by je mohli poškodit a učinit je nebezpečnými.
Proč je použití konzervačních látek nezbytné?
Bez konzervačních látek by se mnoho výrobků mohlo zkazit, což by vedlo ke snížení jejich účinnosti a ke vzniku potenciálních problémů, jako jsou infekce pokožky či očí. Všichni víme, že potraviny se mohou zkazit. Výrobky pro domácí a osobní péči se mohou kazit stejným způsobem – zejména pak když jsou skladovány v teple a vlhku, jako například v koupelnách či kuchyních, což podporuje růst bakterií, kvasinek a plísní.
Konzervační látky nám také pomáhají vytvářet výrobky s praktickým použitím a skladováním. Například výrobek bez konzervačních látek by se musel skladovat v ledničce nebo by ho bylo třeba vyhodit krátce po otevření.
Proč společnost Unilever používá v různých výrobcích různé konzervační látky?
Každá konzervační látka má jiné vlastnosti. Některé konzervační látky fungují lépe proti různým typům bakterií, kvasinek a plísní než jiné nebo fungují lépe s určitou kombinací přísad. Při rozhodování druhu použitých konzervačních látek zvažujeme například následující otázky: Jak se bude výrobek vyrábět a přepravovat? Jaké je klima země, ve které se bude prodávat? Jak je asi bude spotřebitel skladovat?
V případě výrobku pro osobní péči, jedná se o výrobek, který zůstává nanesen, jako krém na obličej, nebo o prostředek, který se smyje, jako sprchový gel? V případě výrobku pro domácí péči, na jaký druh povrchů se bude používat nebo používá se na ruční praní či praní v pračce? Odpovědi na tyto otázky pomohou zjistit, jaká konzervační látka, popřípadě kombinace konzervačních látek, je nejvhodnější.
Probíhá u konzervačních látek hodnocení bezpečnosti?
Ano. U konzervačních látek, které používáme, se provádí hodnocení bezpečnosti, a to jak našimi bezpečnostními odborníky, tak externími orgány. Vždy splňujeme národní zákony a nařízení. Máme také vlastní globální normy, které zajišťují náš konzistentní přístup k bezpečnému použití konzervačních látek. Používáme náležité množství pro zachování kvality a bezpečnosti výrobku, přičemž zajišťujeme, aby byla každá konzervační látka v kombinaci s ostatními přísadami v tomtéž výrobku bezpečná.
Obsahují všechny výrobky konzervační látky?
Konzervační látky používáme pouze tehdy, kdy je jejich použití nutné. Konzervační látky jsou často velmi důležité k ochraně proti bakteriím, kvasinkám a plísním. Některé výrobky však nevyžadují použití konzervačních látek, protože už jejich přísady, balení či zamýšlené užití zamezuje kontaminaci. Takové výrobky jsou často označovány jako „samokonzervační“.
Oceňujeme, že se někteří lidé, pokud mohou, raději vyhýbají určitým konzervačním látkám. S ohledem na to jsme občas schopni vyvinout také výrobky, které neobsahují specifické konzervační látky.